از سفره های لهستانی تا برزیلی؛ غذاهای مختلف ملل برای کریسمس
به گزارش افق بسطام، غذاهای کریسمس در سراسر دنیا شامل طعم ها و سنت های خاص هر کشور است. از خورش تند پورتوریکویی تا گوشت دودی لهستانی، هرکدام جشن های کریسمس را رنگین می نمایند.
غذاهای کریسمس از نقاط مختلف دنیا، طعمی خاص و متفاوت به جشن سال نو می بخشند. از اروپا تا جنوب آسیا، ضیافت های کریسمس با طعم ها و عطرهای منحصر به فرد، تجربه ای متفاوت به ارمغان می آورند. در کشورهایی مانند دانمارک و فنلاند، ماهی شور از غذاهای پرطرفدار شب کریسمس هستند و طعمی خاص و دلپذیر به این جشن می بخشند. در کشورهای جنوب آسیا مانند هند و اتیوپی در آفریقا، خورشت های تند و متنوع همراه با کیک های برنجی یا نان های تخمیر شده، به عنوان غذاهای ویژه برای سرانجام روزه ظهور (از آیین های پیش از کریسمس) سرو می شوند. در ادامه شما را با غذاهای متنوع کریسمس در سراسر دنیا آشنا می کنیم.
با غذاهای کریسمس در دنیا آشنا شوید:
- یولسیلد؛ دانمارک
- بارشچ؛ لهستان
- بیبینگکا؛ فیلیپین
- سورپوتل؛ گوا
- بوچلاتو؛ سیسیل
- لانتیلاتیکو؛ فنلاند
- پانچ ناویدنو؛ مکزیک
- سوپ گالتس؛ اسپانیا
- پاستلس؛ پورتو ریکو
- پینیک جوت؛ نروژ
- نان ژامبون؛ ونزوئلا
- پودینگ مالوا؛ آفریقای جنوبی
- روستر دورو وات؛ اتیوپی
- فاروفا؛ برزیل
یولسیلد؛ دانمارک
در دانمارک، ماهی هرینگ (herring) یا شاه ماهی به صورت های مختلفی از جمله شور، دودی یا سرخ شده در منوی غذایی سالانه دیده می گردد؛ اما کریسمس فرصتی ویژه برای تهیه نوع خاصی از آن به نام یولسیلد (Julesild) است. این خوراکی محبوب، در واقع ماهی هرینگ شور است که با ادویه هایی مثل دارچین، میخک و چوب صندل طعم دار می گردد و آن را به عنوان پیش غذا در مراسمی معروف به ناهار کریسمس سرو می نمایند. ناهار کریسمس مراسمی است که در طول ماه دسامبر همراه با دوستان، خانواده و همکاران برگزار می گردد.
برای اینکه از خوردن یولسیلد بیشتر لذت ببرید، بهتر است، این پیش غذا را با یک تکه نان راگبرود (rugbrod) یا همان نان چاودار دانمارکی و کمی سس رمولاد (remoulade) خانگی میل کنید. علاوه بر یولسیلد، در ضیافت های کریسمس، گراولاکس (gravlax) (ماهی سالمون نمک سود شده) و انواع گوشت های خشک شده نیز سرو می گردد و تجربه ای دلپذیر را برای مهمانان به ارمغان می آورند.
بارشچ؛ لهستان
شام شب کریسمس در لهستان با رعایت سنت های خاص خود، بدون گوشت و با نمایان شدن اولین ستاره در آسمان شب آغاز می گردد. در این ضیافت 12 غذا سرو می گردد و نمادی از 12 حواری (یاران حضرت عیسی) و 12 ماه سال هستند. این غذاهای سنتی که هرکدام برای خود داستانی دارند، شامل کپور (carp)، پیروگی (pierogi) (دامپلینگ های پرشده)، مجموعه ای از دسرهای میوه ای و خشخاشی و سوپ های خاص هستند. مراسم کریسمس با سوپ چغندر به نام بارشچ (Barszcz) آغاز می گردد. برای پخت این سوپ باید چغندرهای خام را در آب سبزیجات با کمی سرکه و سیر جوشاند تا پس از صاف کردن، یک آبگوشت رنگارنگ و خوشمزه داشته باشید.
این سوپ سنتی در کنار دامپلینگ های کوچک پرشده با قارچ، به نام اوشکا (uszka)، سرو می گردد. اوشکا به معنای گوش های کوچک است و طعمی بی نظیر دارد.
بیبینگکا؛ فیلیپین
بیبینگکا (Bibingka) نوعی کیک برنجی لذیذ است که از آرد برنج تهیه می گردد و با شیر نارگیل، کره و تخم مرغ طعمی خاص پیدا می نماید. این کیک معمولا پس از مراسم عشای ربانی شب کریسمس در فیلیپین به عنوان صبحانه خورده می گردد. لوکس ترین نسخه های بیبینگکا با پنیر ذوب شده، تخم مرغ اردک نمک زده و اندازهی نارگیل رنده شده به طور سخاوتمندانه ای تزیین می شوند.
کیک سنتی بیبینگکا معمولا روی زغال داغ در یک قابلمه سفالی که با برگ موز پوشانده شده، پخته می گردد؛ اما این کیک شیرین و شور را می توانید به راحتی در فر خانگی و با استفاده از قالب کیک تهیه کنید.
سورپوتل؛ گوا
استان گوا (Goa) در غرب هند، حدود چهار قرن، تحت مستعمره پرتغال بود؛ به همین علت جشن های کریسمس خود را تحت تاثیر سنت های پرتغالی برگزار می نماید. علاوه بر آوازهای کریسمسی و نمایش صحنه هایی از نوزادی حضرت عیسی، یکی از بخش های اصلی جشن های شب کریسمس در گوا، سرو غذای سورپوتل (Sorpotel) است.
سورپوتل نوعی خورشت تند است که آن را به طور سنتی با گوشت و در ترکیبی از دارچین، زیره و فلفل کشمیری به آرامی می پزند؛ اما گاهی اوقات در تهیه آن از جگر و دل نیز استفاده می گردد. سانا (Sana)، کیک های برنجی حاوی نوشیدنی نارگیل، نیز همراه مناسبی برای سورپوتل هستند و طعم این خورشت تند را تکمیل می نمایند.
بوچلاتو؛ سیسیل
سیسیل در زمینه فراوری دسرهای خوشمزه، معروفیت زیادی دارد و ما باید بابت فراوری دسرهای معروفی مانند کانولی (cannoli)، کاساتا (cassata) و جلاتو پسته ای (gelato al pistacchio) از آن ها تشکر کنیم. زمانی که بیشتر مردم ایتالیا ناهار کریسمس خود را با پانِتون (panettone) پر شده از شکلات یا کشمش تمام می نمایند، سیسیلی ها، سراغ تهیه بوچلاتو (buccellato) می روند.
بوچلاتو کیکی دایره ای است که آن را با انجیر خشک، بادام و پسته تزیین می نمایند. علت طعم خاص و خوشمزه این کیک، اضافه کردن نوشیدنی غلیظ مارسالا (marsala) قبل از پخت کیک، به خمیر آن است.
لانتیلاتیکو؛ فنلاند
در فنلاند، بزرگ ترین ضیافت جشن در شب کریسمس برگزار می گردد و ژامبون برشته، ماهی دودی و سالاد چغندر شور از غذاهای اصلی این شب محسوب می شوند. کاسرول های سبزیجاتی که در کنار گوشت سرو می شوند، نیز جایگاه ویژه ای دارند و یکی از مهم ترین آن ها لانتیلاتیکو (lanttulaatikko) است. لانتیلاتیکو در واقع از شلغم تهیه می گردد و طعم دلپذیری به سفره های کریسمس فنلاندی می بخشد. در تهیه این کاسرول سنتی، شلغم ها ابتدا جوشانده و له می شوند و سپس با خامه غلیظ، خرده نان، جوز هندی و ملاس ترکیب شده و در فر پخته می شوند.
برای داشتن یک رویه طلایی و ترد، قبل از پخت، اندازهی خرده نان کره ای روی لانتیلاتیکو پاشیده می گردد. این خوراک خوشمزه با طعم غنی و بافت لطیف خود، همراه با سایر غذاهای سنتی فنلاند، در جشن های کریسمس جایگاه ویژه ای دارد و طعمی گرم و خاطره انگیز را به مهمانان هدیه می دهد.
پانچ ناویدنو؛ مکزیک
اگر دنبال نوشیدنی مفید و در عین حال خوشمزه برای جشن کریسمس هستید، پانچ ناویدنیو (ponche navideno) یا پانچ کریسمسی مکزیک (Christmas punch) گزینه ای عالی محسوب می گردد. این نوشیدنی گرم و میوه ای با جوشاندن میوه هایی مانند گواوا و سیب همراه با نیشکر خام، دارچین و گل ختمی تهیه می گردد. پانچ ناویدنو به طور سنتی در روزهای منتهی به شب کریسمس، در مراسم لاس پوساداس (Las Posadas) سرو می گردد. مراسم لاس پوساداس در واقع سفری نمادین برای یادآوری سفر یوسف و مریم از ناصره به بیت اللحم است و یک هفته طول می کشد.
برای کسانی که طعم قوی تری می خواهند، نسخه ای از این نوشیدنی با نام پانچ کان پیکته (ponche con piquete) وجود دارد. پانچ ناویدنو با ترکیب طعم های شیرین و معطر، حال و هوای گرم و جشن گونه ای به کریسمس مکزیکی می بخشد و تجربه ای دلپذیر از این فصل ایجاد می نماید.
سوپ گالتس؛ اسپانیا
در کاتالونیا (Catalonia)، ناهار کریسمس با سوپ گالتس (sopa de galets) آغاز می گردد. سوپ گالتس، سوپی گوشتی و خوشمزه است که پاستاهای صدفی در آن شناور هستند. تهیه این غذا نیازمند صبر و دقت زیادی است؛ زیرا آبگوشت آن از ترکیب استخوان های گوشت گاو و ژامبون، سینه مرغ و سبزیجات تهیه می گردد و باید چندین ساعت روی حرارت کم جوشانده گردد تا طعمی عمیق و دلپذیر به دست آورد.
پس از آماده شدن آبگوشت، گوشت گاو و گوسفند تازه چرخ شده به شکل توپک های کوچک درآورده می گردد و همراه با گالتس (galets)، پاستاهای صدفی بزرگ که در کاتالونیا محبوب هستند، به سوپ اضافه می گردد.
پاستلس؛ پورتوریکو
کریسمس در پورتوریکو (Puerto Rico) با غذاهای گوشتی متنوع مانند پرنیل (pernil؛ گوشتی که به آرامی برشته می گردد) و آروز کون گاندولس (arroz con gandules؛ برنج با نخودفرنگی) جشن گرفته می گردد. یکی از محبوب ترین غذاهای این فصل، پاستلس (pasteles) محسوب می گردد. پاستلس، دلمه هایی از برگ موز است که با گوشت چرخ شده پر شده اند.
پاستلس شباهت زیادی به تامالس مکزیکی (Mexicos tamales) دارد؛ اما تفاوت آن در روش پخت است و به جای بخارپز، آب پز می گردد. برای طعم دهی بهتر، پاستلس را با ادویه خانگی که ترکیبی از سیر، اورگانو، فلفل سیاه و زردچوبه است، مزه دار می نمایند.
پینیک جوت؛ نروژ
در سواحل غربی نروژ، 24 دسامبر، خیابان ها مملو از بوی دود و دنده بره هایی است که روی زغال چوب پخته می شوند. پینیک جوت (Pinnekjott)، غذایی سنتی است که ابتدا خشک، شور یا دودی می گردد و سپس به آرامی روی چوب توس پخته می گردد تا جایی که گوشتی آبدار و نرم به دست بیاید.
پینیک جوت معمولا با پوره شلغم و هویج و مربای شیرین لینگون بری (lingonberry) سرو می گردد.
نان ژامبون؛ ونزوئلا
نان ژامبون (Pan de jamon)، نوعی نان شیرین و شور ونزوئلایی است که در سال 1905 میلادی در کاراکاس (Caracas) ابداع شد و به طور سنتی در شب کریسمس سرو می گردد؛ البته در طول دسامبر نیز آن را در نانوایی ها می پزند. این نان بلند و خوشمزه شبیه به رول سوئیسی است.
نان ژامبون را می توان با خمیر فیلو تهیه و با ژامبون برشته، کشمش و زیتون سبز پر کرد و برای ایجاد طعمی خاص تر، می توان کمی پنیر نیز به آن اضافه کنید. این نان خوش طعم کنار غذاهای ونزوئلایی مانند هالاکاس (hallacas؛ خمیر ذرت آب پز و پرشده با گوشت) و دسر پاپایا (dulce de lechoza) سرو می گردد.
پودینگ مالوا؛ آفریقای جنوبی
پودینگ مالوا (Malva pudding)، کیک اسفنجی خوشمزه ای است که با مربای زردآلو تهیه می گردد. این خوراکی خوشمزه، از جمله دسرهای محبوب آفریقای جنوبی است که برای مناسبت های خاص تهیه می گردد و در کریسمس نسخه های متنوعی از آن را با نوشیدنی هایی سرو می نمایند که از میوه مارولا (marula) به دست می آید.
وقتی کیک هنوز داغ است، اندازه زیادی سس کره ای شیرین روی آن می ریزند. این سس به پودینگ مالوا بافتی چسبناک و کاراملی شبیه به پودینگ تافی می دهد.
روستر دورو وات؛ اتیوپی
در اتیوپی، جشن کریسمس یا گانا (Ganna) به وسیله ارتدوکس های اتیوپی (Orthodox Ethiopians) در هفت ژانویه برگزار می گردد. این جشن پس از 43 روز روزه داری، از 25 نوامبر و با سرو غذای ملی اتیوپی، معروف به روستر دورو وات (Rooster doro wat) آغاز می گردد. روستر دورو وات، یک خورشت مرغ تند همراه با تخم مرغ آب پز است که با استفاده از بربره (berbere؛ ادویه های سنتی اتیوپی مانند شنبلیله، هل، گشنیز و دیگر ادویه ها) طعم دار و همراه با اندازه زیادی کره تصفیه شده پخت می گردد.
برای سرو روستر دورو وات، نیازی به کارد و چنگال نیست. برترین روش برای خوردن این خورشت خوشمزه استفاده از اینجرا (injera)، نان تخت تخمیر شده محبوب اتیوپی است.
فاروفا؛ برزیل
مراسم سرو شام جشن کریسمس در برزیل، در ساعات آخر شب آغاز می گردد و معمولا تا سحرگاه روز کریسمس ادامه دارد. این جشن شامل غذاهایی همانند باکالهاو (bacalhau؛ ماهی خشک شده و شور)، بوقلمون یا مرغ برشته و غذاهای سبک مانند کلم، سیر و سالاد سیب زمینی است؛ اما یکی از غذاهایی که تقریبا همواره در جشن های کریسمس برزیلی حضور دارد، فاروفا (Farofa) است.
فاروفا ترکیبی شبیه به نان دارد که از آرد کاساوا (cassava) برشته شده تهیه می گردد و طعمی غنی و لذیذ از کره و سیر دارد. این خوراک معمولا همراه با مخلفاتی مانند گوشت دودی، کشمش و گردو سرو می گردد.
اگر شما هم با دیگر غذاهای کریسمس در سراسر دنیا آشنایی دارید، خشنود می شویم که تجربه ها و دانسته های خود را با مخاطبان خبرنگاران در میان بگذارید.
پرسش های متداول
مشهورترین غذاهای کریسمس در دنیا کدامند؟
یولسیلد از دانمارک، بارشچ از لهستان، بیبینگکا از فیلیپین، سورپوتل از گوا، بوچلاتو از سیسیل، لانتیلاتیکو از فنلاند، سوپ گالتس از اسپانیا، نان ژامبون از ونزوئلا، پودینگ مالوا از آفریقای جنوبی و فاروفا از برزیل بعضی از مشهورترین غذاهای کریسمس در دنیا هستند.
بوچلاتوی سیسیلی چیست؟
بوچلاتو یک کیک دایره ای است که آن را با انجیر خشک، بادام و پسته تزیین می نمایند. علت طعم خاص و خوشمزه این کیک، اضافه کردن نوشیدنی غلیظ مارسالا قبل از پخت کیک، به خمیر آن است.
منبع: کجارو / nationalgeographic.com