مهم ترین فرق چنار و افرا چیست؟
به گزارش افق بسطام، خبرنگاران | سرویس گیاهان و حیوانات - حتماً تابه حال پیش آمده که در حال قدم زدن در پارک یا خیابان، توجهتان به درختانی که با تنه های کشیده در حاشیه راه ایستاده اند جلب شده است. با توجه به اینکه درختان افرا و چنار شباهت های ظاهری بسیاری دارند عموماً این درختان باهم اشتباه گرفته می شوند. هردوی این درختان با توجه به ویژگی های ظاهری و شرایط نگهداری که دارند گزینه های مناسبی برای کاشت در پرچین ها، حاشیه ها، کنارگذر ها و … هستند. در این مطلب به آنالیز تفاوت افرا و چنار خواهیم پرداخت.
در صورتیکه مطالعه بخش خاصی از این مطلب مد نظر شماست، به یاری عناوین فهرست موضوعی زیر، به مطلب دلخواهتان برسید.
- درخت افرا
- انواع درخت افرا
- درخت چنار
- انواع درخت چنار
- فرق چنار و افرا
درخت افرا
افرا یکی از درختان زیبای بومی آسیا است که در مناطق بسیاری از اروپا، آفریقا و آمریکای شمالی رشد می نماید. نام علمی این درخت Acer بوده و از تیره ناترکیان محسوب می گردد. این درخت برگ ریز است، بیشتر خاک اسیدی را می پسندد و به همین خاطر بیشتر در جنگل ها می روید و در هر فصل سال زیبایی مخصوص خودش را داراست. برگ های این درخت که به شکل پنجه ای با حدود 3 تا 5 برگچه نوک دار و نامنظم هستند و ازنظر ظاهری زیبایی خاصی دارند. البته میوه های فندقی شکل این درخت که در تابستان می رسد نیز به زیبایی و دل فریبی این درخت افزوده. افرا ها بیشتر به خاطر زیباسازی محیط کاشته می شوند و در موارد نادر مصارف تجاری نیز دارند مثلاً ممکن است از چوب آن در ساخت صنایع دستی استفاده گردد و یا از شربت تهیه شده از این چوب به عنوان شیرین نماینده و طعم دهنده در بعضی از محصولات صنعت غذا استفاده نمایند.
انواع درخت افرا
در این بخش بعضی از انواع افرا را به شما معرفی می کنیم. شاید برایتان جالب باشد اگر بدانید تا به امروز حدود 128 گونه افرا در دنیا دیده شده که در اینجا به معرفی معروف ترین و زیباترین های آن ها می پردازیم.
1. افرا قندی
افرا قندی یا افرا سخت یا افرا سنگی، بومی شمال شرقی آمریکای شمالی به شمار می آید و به خاطر تنوع رنگی بسیار جذابش در فصول مختلف به ویژه فصول سرد سال در کانادا و نیوانگلند بسیار مورد توجه است. این نوع افرا برای تهیه شربت افرا که کاربرد دارویی دارد منبع بسیار خوبی به شمار می رود.
2. افرا قرمز
افرا قرمز که با نام افرا باتلاق، افرا نرم و افرا آبی نیز شناخته می گردد، بومی شمال شرقی آمریکاست. شکل رشد درخت هرمی است و بعد از بالغ شدن به زیبایی و وقار یک تاج خودنمایی می نماید. برگ های این نوع افرا مثلثی است و از سایر انواع افرا برگ های کوچک تر و ظریف تری دارد که این به زیبایی و ظرافت درخت می افزاید. از چوب این افرا در صنعت مبلمان استفاده های بسیار زیادی می نمایند چراکه چوب نرمی است و به راحتی تراش می خورد و شکل می گیرد.
3. افرا نقره ای
افرا نقره ای، افرا کریک یا افرا برگ نقره ای، بومی شرق ایالات متحده و کانادا است و یکی از بلندقدترین نوع افرا محسوب می گردد. این درخت رشد بسیار سریعی داشته و آفتاب دوست است. اگرچه نوع خاک برایش خیلی اهمیت ندارد، اما در مناطقی که آفتاب باشد به راحتی رشد می نماید. در فصل پاییز بجای زرد، نارنجی یا قرمز، رنگ قهوه ای بر رخ درخت چیره می گردد و در اوایل بهار پوشیده از شکوفه های سبز مایل به زرد است. از چوب این افرا نیز در صنعت مبلمان و سبدبافی استفاده های بسیاری می گردد.
4. افرا کانیون
افرا کانیون، افرا دندان عظیم یا افرا گم شده یا افرا سابین هم نامیده می گردد و بومی غرب ایالات متحده و شمال مکزیک است. رشد آهسته این درخت و تنوع اندازه آن باعث شده در بین طراحان فضای سبز محبوبیت زیادی داشته باشد. این درخت به شکل درختچه، درخت تک شاخه یا چند شاخه قابل تکثیر و پرورش است و همچنین می تواند خشکی را تا حد زیادی تحمل کند.
5. افرا تاکی
افرا تاکی یا افرا تاکی اورگون بومی غرب آمریکای شمالی بوده و درختی ظریف و کوچک است. شاخه های این درخت مانند تاک درهم تنیده می گردد و به سمت پایین حرکت می نمایند. شاخه های ظریف، قدکوتاه، سایه دوستی و تغییر رنگ شاخه ها و برگ ها به نارنجی تیره و سرخ، به جذابیت و محبوبیت این درخت افزوده است.
بیشتر بخوانید: معرفی، نحوه نگهداری و کاشت درخت اقاقیا
6. افرا ژاپنی
افرا ژاپنی بومی ژاپن، چین، کره شمالی و جنوبی، جنوب شرقی روسیه و شرق مغولستان بوده و یکی از زیباترین درخت های افرا محسوب می گردد.
7. افرا نروژی
افرا نروژی، بومی اروپای شرقی و مرکزی و نیز جنوب غربی آسیا است و نسبت به سایر افراها عمر بیشتری دارد. این نوع از افرا قادر به فراوری نوعی ماده شیمیایی است که بخش های زیرزمینی گیاهان دیگر را از بین می برد؛ به همین خاطر در آمریکای شمالی این درخت نوعی گیاه مهاجم تلقی می گردد. چوب این نوع افرا بسیار سخت بوده و در صنعت پارکت بسیار پرطرفدار است.
درخت چنار
چنار از درختان بومی نیم کره شمالی است. این درخت برگ های پهنی دارد و بلندقامت است چنانکه ارتفاع آن به 30 تا 50 متر می رسد. شاخه های بسیار این نوع درخت باعث شده تا در فصول گرم تر سال سایه وسیعی را ایجاد کند. چنار خاک مرطوب را دوست دارد به خشک سالی بسیار مقاوم است. این درخت به خاطر مقاومت زیاد، عمر طولانی دارد چنانکه در ایران اغلب درختان کهن سال چنار هستند. از چوب چنار به خاطر یکدستی و صافی اش در ساخت در های عظیم مخصوصاً در های اماکن متبرکه مانند حرم امامان و امامزادگان و مساجد استفاده می گردد. همچنین از این چوب در صنایع دستی و یا به عنوان ستون و زیرکار استحکام بخش در خانه های روستایی نیز استفاده می گردد.
انواع درخت چنار
1. چنار شرقی
این چنار زیبا کوچک ترین گونه چنار است و تا حدود 30 متر ارتفاع دارد. این درخت به هنگام بلوغ تاج بسیار زیبایی داشته و برگ های خزان نماینده زیبایی دارد، به صورتی که پشت برگش کرکی مانند بوده و شکل برگ ها سه گوش است.
2. چنار اروپایی
ارتفاع این چنار نسبتاً زیاد است و تا حدود 45 متر بلندی دارد. پوست تنه درخت تا قبل از بلوغ صاف است و بعدازآن شکل فلسی و لایه لایه به خود می گیرد. تاج این درخت بلند و کشیده است.
بیشتر بخوانید: شرایط نگهداری بنسای جنسینگ در منزل چگونه است؟
3. چنار آمریکایی
این چنار بومی شرق آمریکا است. این درخت از سازگارترین درخت های چنار به شمار می آید که رشد سریعی داشته و میوه دهی مرتب و بدون وقفه ای دارد.
فرق چنار و افرا
در جدول زیر به آنالیز موردی تفاوت چنار و افرا پرداخته ایم.
ویژگی | افرا | چنار |
شکل برگ | پنجه ای با حدود 3 تا 4 برگچه نوک دار و نامنظم | برگ های پهنی |
ارتفاع | 30 تا 50 متر | 30 تا 50 متر |
نوع خاک | اسیدی و مرطوب | برای کاشت نهال از مخلوط شن، برگ و خاک معمولی استفاده گردد و پس ازآن خاک با زهکش مناسب |
آبیاری | منظم - به خشکسالی مقاوم است | قبل از بلوغ آبیاری منظم تا ریشه دهی عمیق صورت بعدازآن درخت به خشکی مقاوم است |
نور | مستقیم و در بعضی گونه ها غیرمستقیم | مستقیم |
دما | معتدل - تحمل گرما و سرما بالا | تحمل سرما تا 23- درجه - تحمل گرمایی بالا |
سخن آخر
درختان افرا و چنار مانند هر درخت دیگری به زیبایی و سلامتی محیط اطراف ما یاری شایانی می نمایند. با اینکه پرورش یک درخت احتیاج به فضا و تمهیدات خاصی است، می توان در فضاهای کوچکتر از درختانی با قابلیت درختچه شدن (بونسای) استفاده کرد. یکی از درختانی که این قابلیت را دارد، درخت افرا است؛ به همین دلیل پیشنهاد می کنیم با روش نگهداری بونسای افرا آشنا شوید. شما برای زیباتر کردن فضای خود از چه درختانی استفاده می کنید؟ آیا افرا و چنار را مناسب می دانید؟ در بخش سوالات و پرسش ها، دیدگاه ها و تجربیاتتان را دراین مورد با ما و دیگر در میان بگذارید.
منبع: setare.com