طرز تهیه مرصع پلو اصیل
به گزارش افق بسطام، طرز تهیه مرصع پلو یکی از برترین ابزارها در جعبه ابزار آشپزی شما برای برگزاری مهمانی های ایرانی ست. شما با دانستن طرز تهیه مرصع پلو و مهارت در پخت آن، می توانید خاطره مهمان نوازی خود را در فکر عزیزانتان حک کنید. این غذا معمولا به مذاق بیشتر افراد خوش می آید و می توانید دستور پخت آن را بسته به سلیقه و ذائقه، شخصی سازی کنید.
بعلاوه اگر از غذاهای تکراری خسته شده اید یا به برهم زدن روزمرگی در خانواده احساس احتیاج می کنید، طرز تهیه مرصع پلو می تواند به کارتان بیاید. اضافه کردن یک غذای خوش آب ورنگ به لیست خروجی های آشپزخانه، یک قدم مثبت در احیای سبک زندگی خانواده است. تزئین مرصع پلو یکی از ارکان مهم آن است و کمتر کسی می تواند در برابر زیبایی آن سکوت کند!
در این مقاله طرز تهیه مرصع پلو و انواع آن مانند طرز تهیه مرصع پلو مجلسی، ساده و مرصع پلوی شیرازی را برای شما آماده نموده ایم. بعلاوه نکاتی در زمان بندی پخت این غذا و تزئین آن خواهیم گفت تا جعبه ابزار آشپزی تان را به آن ها مجهز کنید.
مواد لازم
- برنج 3 لیوان
- پیاز میانه 1 عدد
- سینه کامل مرغ 2 عدد
- زردچوبه 1 قاشق چای خوری
- دارچین 1/4 قاشق چای خوری
- پودر زنجبیل 1/8 قاشق چای خوری
- نمک به میزان لازم
مواد لازم برای مایه میانی
- روغن زیتون 2 قاشق غذاخوری
- کره 25 گرم
- پیاز بزرگ 1 عدد
- زعفران دم نموده 1/4 لیوان
- زردچوبه 1/4 قاشق چای خوری
- آب لیمو 4 قاشق غذاخوری
- نمک به میزان لازم
- فلفل قرمز به میزان لازم
- آب مرغ ½ لیوان
مواد لازم برای تزئین
- زرشک 1 لیوان
- کشمش پلویی 1/2 لیوان
- خلال بادام به میزان لازم
- خلال پسته به میزان لازم
- خلال پوست نارنج یا پرتقال به میزان لازم
- زعفران دم نموده 3 قاشق غذاخوری
طرز تهیه مرصع پلو برای 4 تا 5 نفر
- ابتدا 5 تا 6 ساعت قبل از درست کردن غذا، خلال پرتقال یا نارنج را دو بار در آب بجوشانید. سپس آب کش کنید و در آب سرد بریزید تا تلخی آن گرفته گردد.
- برنج را بسته به نوع آن، یک تا دو ساعت خیس کنید. سپس در آب جوش و نمک بریزید و بعد از کمی نرم شدن دانه ها آب کش کنید و بگذارید دم بکشد.
- در فاصله پخت برنج، مرغ را با پیاز میانه خردشده، زردچوبه، دارچین و زنجبیل، آب پز کنید. بعد از نیم ساعت با چنگال آن را آنالیز کنید و اگر نپخته بود اجازه دهید کاملا بپزد.
- بعد از پخت، تکه های مرغ را از آب خارج و آن ها را به قسمت های میانه خرد کنید.
- پیاز بزرگ را به صورت نازک و خلالی برش دهید و آن را به همراه روغن زیتون در تابه بریزید. تابه را روی حرارت بگذارید تا پیاز کاراملی گردد.
- تکه های مرغ و زردچوبه را به تابه اضافه کنید و هم بزنید. سپس آب مرغ، زعفران دم نموده، نمک و فلفل قرمز را بریزید و بگذارید دو تا سه دقیقه تفت بخورد. در انتها کره و آب لیمو را بریزید و مزه کنید. بعد از تنظیم چاشنی، بگذارید یک دقیقه تفت بخورد و سپس از روی حرارت بردارید.
- بعد از دم کشیدن پلو، یک تا دو کفگیر از آن را جدا و با زعفران دم نموده برای تزئین مخلوط کنید.
- زرشک و کشمش را حدود 10 دقیقه به طور جداگانه خیس کنید. سپس آن ها را آب کش کنید و در ظرف های جدا با روغن تفت دهید و کنار بگذارید.
- خلال ها را هم آب کشی کنید و روی حرارت ملایم، در کمی روغن تفت دهید. سپس کمی شکر روی آن ها بریزید و خوب هم بزنید و بعد از یک دقیقه از روی حرارت بردارید. می توانید استفاده از خلال پرتقال یا نارنج را در طرز تهیه مرصع پلو حذف کنید.
- یک دیس بزرگ انتخاب کنید و نیمی از پلوی سفید را در آن بریزید و پخش کنید.
- سپس کل مایه میانی مرغ را روی آن بریزید و با بقیه پلوی سفید، روی مایه را بپوشانید. می توانید بخشی از مرغ را برای تزئین کنار بگذارید.
- حالا با استفاده از مواد لازم تزئینی، به هر شکل و با خلاقیت خودتان این جواهرنشان را بیارایید.
زمان آماده سازی مواد، جدا از خلال پرتقال یا نارنج، حدود 60 تا 120دقیقه است. بعلاوه زمان پخت این غذا 60 تا 90 دقیقه به طول می انجامد. نباید فراموش کنید که زمان تزئین این غذا بسته به مهارت و خلاقیت شما، ممکن است به میزان پخت آن طول بکشد و باید وقتی کافی برای آن در نظر بگیرید.
طرز تهیه مرصع پلو مجلسی
مرصع پلوی مجلسی تفاوت چندانی در دستور پخت ندارد و شما باید در تزئین آن سنگ تمام بگذارید. استفاده از آجیل هایی مانند تخمه کدو و هندوانه، می تواند مرصع پلوی شما را زیباتر کند. خیس کردن آجیل ها به ذائقه شما و خانواده یا مهمانانتان بستگی دارد. اگر دوست دارید حالت کرانچ خود را حفظ نمایند و به اصطلاح زیر دندان بیایند، آن ها را خیس نکنید.
طرز تهیه مرصع پلو ساده
اگر بخواهید این غذا را کمی اقتصادی و آسان تر درست کنید، می توانید یکی از خلال های پسته یا بادام را حذف کنید. بعلاوه می توانید از تزئین با آجیل ها صرف نظر کنید و بسته به توان اقتصادی و جسمی خود، مواد و نحوه پخت غذا را تغییر دهید.
طرز تهیه مرصع پلو شیرازی
مرصع پلو در این روش با گوشت چرخ نموده و هویج درست می گردد و طعمی به یادماندنی دارد. در ادامه مواد لازم و طرز تهیه مرصع پلو شیرازی برای 3 تا 4 نفر را بخوانید.
مواد لازم
- برنج 2 پیمانه
- گوشت چرخ نموده 250 گرم
- هویج خلالی 100 گرم
- زرشک 1/2 پیمانه
- کشمش 1/2 پیمانه
- پیاز میانه 1 عدد
- گلاب 1/2 استکان
- خلال بادام و پسته در مجموع 3 قاشق غذاخوری
- آب لیمو 1 قاشق غذاخوری
- زعفران دم نموده ½ استکان
- نمک و زردچوبه به میزان لازم
- فلفل سیاه به میزان لازم
مرصع پلو شیرازی را چطور بپزیم؟
- برنج را مانند دستور اصلی دم بکشید، بخشی از آن را با زعفران دم نموده مخلوط کنید و کنار بگذارید.
- گوشت چرخ نموده، نمک، فلفل و زردچوبه را با هم مخلوط کنید. پیاز را رنده و آب آن را خارج کنید. سپس آن را به مخلوط گوشت اضافه کنید و خوب ورز دهید. مایه را به مدت نیم ساعت در یخچال قرار دهید.
- پس از گذشت نیم ساعت، گوشت ها را به صورت قلقلی درآورید و بدون روغن در تابه بچینید. تابه را روی حرارت قرار دهید و در آن را بگذارید تا گوشت آب بیندازد و پخته گردد.
- پس از تبخیر آب گوشت، کمی روغن داخل تابه بریزید و قلقلی ها را خوب سرخ کنید.
- کشمش و زرشک را 10 دقیقه به طور جداگانه خیس کنید و بعد از آب کش کردن، با کره یا روغن کمی تفت دهید. در حین تفت دادن زرشک، آب لیمو را به آن اضافه کنید و دقایقی بعد آن را کنار بگذارید.
- خلال های بادام و پسته را حدود 10 دقیقه در گلاب خیس کنید تا نرم و عطرآگین شوند. سپس آن ها را یک تا دو دقیقه در کره تفت دهید تا براق شوند.
- هویج یکی از نقطه افتراق های طرز تهیه مرصع پلو اصیل و شیرازی است. هویج ها را در حدی تفت بدهید که سبک شوند.
- ظرف مناسبی انتخاب کنید و با مواد حاضر، مرصع پلوی شیرازی خود را تزئین کنید.
نکات طرز تهیه مرصع پلو
- استفاده از کشمش به سلیقه شما وابسته است. اگر دوست داشته باشید می توانید از انواع مختلف آن بهره ببرید و اگر هم نه حذفش کنید. مطمئن باشید کسی بازخواستتان نخواهد کرد و گرد نقصی بر پیشانی طرز تهیه مرصع پلو نخواهد نشست!
- بهتر است پخت مرغ به له شدن آن منجر نگردد؛ چراکه قرار است در ادامه تفت بخورد.
- شما می توانید متناسب با ذائقه خود از قسمت های مختلف مرغ بهره ببرید. تنها کافی ست که استخوان های آن را جدا کنید.
- تزئین این غذا یکی از ارکان اصلی آن است. پلوی زعفرانی، زرشک، خلال های پسته و بادام، از بازیگران اصلی این هنرنمایی هستند و بقیه مواد را می توانید طبق ذائقه به کار بگیرید.
- برای خیس کردن خلال بادام و پسته می توانید از کمی گلاب بهره بگیرید تا بو و مزه بهتری به غذای شما بدهد.
- شما می توانید پلو را به صورت قالبی هم دربیاورید. به این صورت که در انتهای دیگ یا ظرف پخت خود، مخلوطی از برنج زعفرانی و کمی ماست بریزید و روی آن را با برنج سفید بپوشانید. سپس خوب فشار دهید و دم کنید. در آخر پلو را برگردانید و روی قسمت زعفرانی را با مواد تزئین کنید.
حالا که با طرز تهیه مرصع پلو آشنا شدید، زودتر دست به کار شوید و مواد لازم آن را تهیه کنید. این غذا یکی از زیبارویان آشپزی ایرانی ست که در طی سال ها، کمتر در سفره ها حضور داشته است. بنابراین اگر بتوانید در پخت و تزئین آن مهارت یابید، به سطوح بالای کدبانوگری خواهید رسید! اگر تجربه یا شنیده ای درباره طرز تهیه مرصع پلو دارید، همین جا بنویسید تا به تکمیل این مقاله و هدایت دیگران یاری کنید.
نوش جان!
منبع: اسنپ مارکت