سرمایه گذاری در بورس؛ هفت تله برای فریب سهامداران آماتور

به گزارش افق بسطام، فرقی نمی کند برنامه ورزشی تلویزیون ببینیم، یا پیامک های موبایلمان را چک کنیم؛ این روز ها تبلیغات مرتبط با سرمایه گذاری در بورس به سراغمان می آید. جذب مخاطب بیشتر هدف اصلی شان است و در این راه ترفند های مختلفی به کار گرفته می شود. این تبلیغات ممکن است کسانی که آشنایی زیادی با بورس ندارند را به کلی گیج کنند. مثلا وقتی می گویند حداقل سرمایه لازم برای سرمایه گذاری در بورس از طریق شرکت های سبدگردانی یک میلیارد تومان است، بعید نیست مخاطب به اشتباه بیافتد و فکر کند برای ورود به بورس چنین سرمایه نجومی احتیاج دارد. در این گزارش هفت مورد از پرتکرارترین و البته عجیب ترین تبلیغات بورسی را بررسی کرده ایم. خیلی از آن ها به شما دروغ نمی گویند، اما ممکن است شما را گمراه کنند. برای همین بهتر است تکلیف خودمان را در برابر تبلیغات اینچنینی بدانیم.

سرمایه گذاری در بورس؛ هفت تله برای فریب سهامداران آماتور

یک | خرید سهام دولتی با 20 درصد تخفیف تا 200 درصد سود

یکی از بنر های تبلیغاتی سایت های اینترنتی ادعای جالبی دارد. کارگزاری فارابی در تبلیغات خود می گوید خرید سهام دولتی با 20 درصد تخفیف تا 200 درصد سود و در مجموع 220 درصد بازدهی اپلیکیشن های کیف پول هم دست به کار شده اند. دیجیکالا در پیامک تبلیغاتی خود می گوید کاربر گرامی دیجی کالا/دیجی پی؛ خرید سهام دارا دوم دولت با 20 درصد تخفیف با همکاری بانک کارآفرین آنطور که این تبلیغات می گویند، انگار تخفیف 20 درصد مربوط به اپلیکیشن یا کارگزاری مورد نظر است، در حالی که تخفیف 20 درصدی توسط دولت آن هم در نحوه قیمت گذاری واحد های صندوق پالایشی یکم اعمال می شود. با این حساب فرقی نمی کند شما با چه روشی در پذیره نویسی واحد های صندوق ETF شرکت کنید. در هر صورت شما این واحد ها را با تخفیف 20 درصدی می خرید. بماند که بعضی تبلیغات نام صندوق ETF پالایشی یکم با نماد پالایش را به اشتباه دارا دوم اعلام می کنند. ماجرا زمانی جالب تر می شود که پای سود 200 درصدی به وسط می آید. در روز هایی که خیلی از کارشناسان درباره بازدهی صندوق پالایش و صرفه مالی شرکت در پذیره نویسی آن دو به شک هستند، ادعای سود 200 درصدی می تواند تا حد زیادی گمراه کننده باشد. هیچ سود تضمین شده ای برای پذیره نویسی پالایش وجود ندارد و حتی ممکن است با شرکت در این پذیره نویسی بخشی از سرمایه تان را از دست بدهید. عدد 200 درصد سود مربوط به بازدهی صندوق دارا یکم آن هم صرفا برای مدت کوتاه بود.

دو | حداقل سرمایه لازم برای ورود به بورس؛ یک میلیارد تومان

بین دو نیمه فوتبال تنها چیزی که انتظارش را نداشتیم، تبلیغات شرکت سبدگردانی بورس بود. دو مجری کنار هم می ایستادند و مخاطبانشان را به سپردن سرمایه شان به یک شرکت سبدگردانی دعوت می کردند. زمانی که صحبت از حامی مالی می شود، مجری در توضیحات سرمایه گذاری در بورس می گوید حداقل سرمایه لازم یک میلیارد تومان است. منظور او حداقل سرمایه لازم برای سرمایه گذاری در شرکت سبدگردانی است و ارتباطی به سرمایه گذاری در بورس ندارد، اما بعید نیست مخاطب برنامه دچار چنین اشتباهی شود. سرمایه گذاری در بورس محدودیتی ندارید و حتی با مبالغ در حد 100 هزار تومان می توانید در عرضه اولیه ها شرکت کنید. اگر هم بخواهید سهام بخرید، حداقل مبلغ سفارش خرید 500 هزار تومان است و بعضا این رقم را به عنوان حداقل سرمایه لازم برای بورس می دانند. با این حساب خبری از سرمایه میلیاردی نیست. حتی شرکت های سبدگردانی هر کدام شرایط مختلفی دارند. بعضا حتی سرمایه 50 میلیون تومانی را هم برای سبدگردانی اختصاصی قبول می کنند. شرایطشان به این شکل است که مشتری با سپردن مبالغ بزرگ به شرکت سبدگردانی، اختیار خرید و فروش سهام به سبدگردان می دهد و نهایتا سود به دست آمده با شرایطی بین صاحب سرمایه و شرکت سبدگردان تقسیم می شود. بعضی سبدگردان ها 20 درصد سود به دست آمده را دریافت و مابقی آن را به مشتری می دهند. این نسبت در شرایط بعضی سبدگردان ها به 50 درصد می رسد.

سه | ثبت درخواست غیرحضوری فروش سهام عدالت با اپلیکیشن

یکی از تبلیغات بانک ها، کارگزاری ها و اپلیکیشن های کیف پول، فروش غیرحضوری سهام عدالت است. در یکی از آنها ادعا می شود دارندگان سهام عدالت که روش مستقیم آزادسازی سهام خود را به قصد فروش آن انتخاب کرده اند، می توانند از طریق اپلیکیشن [...] اقدام به ثبت غیرحضوری درخواست فروش سهام خود کنند. این امکان محدود به اپلیکیشن [...] نیست و مشابه آن را می توان برای اپلیکیشن های 724، کیپاد و آپ و ... هم پیدا کرد. بعضی دیگر تبلیغاتشان را روی عباراتی مثل فروش سهام عدالت بدون نیاز به کد بورسی منتشر می کنند. مثلا اپلیکیشن 724 می گوید تمامی دارندگان سهام عدالت با استفاده از اپلیکیشن 724 می توانند بدون نیاز به داشتن کد بورسی و یا مراجعه به بانک ها یا دفاتر پیشخوان دولت، به راحتی و با بررسی جزییات و ارزش مجموعه نماد های خود نسبت به فروش 30درصد ارزش سبد سهامشان را برای تمامی حساب های بانکی و به انتخاب خود اقدام کنند.

ماجرا از این قرار است که فروش سهام عدالت در هیچ کدام از روش ها نیازی به دریافت کد بورسی یا مراجعه حضوری ندارد. کارگزاری ها هرکدام سامانه مخصوص به خودشان را دارند که صرفا به صورت اینترنتی، بدون کد بورسی و مراجعه حضوری می توانید سفارش فروش سهام عدالت خود را در آن ها ثبت کنید. شرایط فروش در همه کارگزاری ها یکسان است و صرفا بعضی اپلیکیشن های طرف قرارداد با بانک ها و کارگزاری ها، امکان فروش سهام عدالت از طریق برنامه خود را فراهم کرده اند. بدون نیاز به این اپلیکیشن ها و حتی با گوشی موبایل می توان با مراجعه به سامانه سهام عدالت کارگزاری ها سفارش فروش سهام عدالت را ثبت کرد.

چهار | پرداخت سود ماهانه بالاتر از بانک

تبلیغات بنری نوع دیگری از تبلیغات رایج بورس در فضای اینترنت است. روی یکی از آن ها بزرگ نوشته شده پرداخت سود ماهانه بالاتر از بانک. صاحب این آگهی یک صندوق سرمایه گذاری درآمد ثابت است که یکی از ده ها صندوق سرمایه گذاری فعال به حساب می آید. بیشتر غریب به اتفاق صندوق های سرمایه گذاری درآمد ثابت سود بیشتری نسبت به سپرده های بانکی دارند. سود سالانه آن ها به طور میانگین حدود 28 درصد است و اختلاف زیادی با سود 16 درصدی سپرده های بانکی یک ساله دارد. با این حساب نمی توان گفت صرفا یک صندوق سرمایه گذاری می تواند سود ماهانه بالاتر از بانک داشته باشد، بلکه تمام صندوق های درآمد ثابت شرایط مشابهی دارند. مثل این است که کارخانه تولید لوازم خانگی برای تبلیغ تلویزیون هایش به امکان تماشای شبکه های صدا و سیما اشاره کند!

پنج | همین حالا غیرحضوری در کارگزاری ثبت نام کن

دریافت کد بورسی و شروع به معاملات در بورس به روش غیرحضوری، از جمله آمال و آرزو های فعالان بورسی بود که به لطف همه گیری ویروس کرونا محقق شده، اما بعضی کارگزاری ها با ترفند هایی شیطنت را به حد اعلای خود می رسانند و وانمود می کنند این امکان سرویس یا خدمات مختص به خودشان است. این شیوه تبلیغ مربوط به یک کارگزاری خاص نیست و تقریبا تمام کارگزاری ها از این ترفند استفاده می کنند. در حال حاضر فرآیند احراز هویت سجام به روش غیرحضوری انجام می شود و می توانید با مراجعه به اپلیکیشن ها یا سایت های معرفی شده کد بورسی بگیرید.

شش | چگونه در صف فروش بورس، سهام بفروشیم؟

تبلیغ ربات های سفارش سرخطی و فروش سرور های مخصوص بورس از آن دسته تبلیغات عجیب برای جذب مخاطب است. قبلا شعارشان پیروزی در صف خرید بود، اما از وقتی فرایند بورس نزولی شده، تغییر استراتژی داده اند و به مشتریانشان وعده موفقیت در فروش سهام می دهند! یکی از آن ها ادعا می کند با سرور های پرسرعتی که دارد می تواند سفارش خرید و فروش سهام شما را در لحظه ارسال کند. سرور مجازی مخصوص بورس آن بین 410 هزار تا یک میلیون و 940 هزار تومان در ماه هزینه اشتراک دارد و مدعی است می توانید در سریع ترین حالت ممکن سفارش ها را ارسال کند، اما اگر در جریان فرآیند ارسال سفارش خرید و فروش در بورس باشید، احتمالا می دانید که سرعت اینترنت شما تنها یکی از عوامل تاثیرگذار است. حتی اگر از سرور مجازی برای ارسال سفارش استفاده کنید، سفارش شما از طریق کارگزاری به هسته معاملات می رود و بعد از تایید هسته ثبت می شود. در این بین سرور های مجازی نمی توانند کاری برای ارسال سریع تر سفارش شما از کارگزاری به هسته معاملات کمکتان کنند. با این حساب بهتر است کلا خودتان را برای ارسال سفارش سرخطی اذیت نکنید.

هفت | بسته پیشنهادی کارگزاری برای جبران ضرر مشتریان

احتمالا شما هم با تبلیغات تلگرامی که در آن سبد پیشنهادی معرفی می شود روبرو شده اید. بعضی از گروه ها و کانال ها خودشان را جای کارگزاری های بزرگ می گذارند و می گویند کارگزاری مفید برای جبران زیان مشتریانش سبد پیشنهادی رایگان ارائه کرده است. البته این تبلیغات از طرف کارگزاری نیست و صرفا ترفند گروه و کانال ها برای جذب عضو به حساب می آید. راستش را بخواهید ضرر و زیان سرمایه گذاران بورس ارتباطی با کارگزاری ها ندارد. اغلب آن ها به عنوان مشاور سرمایه گذاری سبد پیشنهادی دارند آن را در باشگاه مشتریانشان عرضه می کنند. با این حساب اگر دنبال سبد پیشنهادی می گشت، کارگزاری ها و شرکت های مشاوره سرمایه گذاری می توانند کمکتان کنند.

منبع: فرارو
انتشار: 28 آذر 1399 بروزرسانی: 28 آذر 1399 گردآورنده: ofoghebastam.ir شناسه مطلب: 1145

به "سرمایه گذاری در بورس؛ هفت تله برای فریب سهامداران آماتور" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "سرمایه گذاری در بورس؛ هفت تله برای فریب سهامداران آماتور"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید