شش پرده از نقشه راه بایدن برای احیای اقتصاد کرونا زده
به گزارش افق بسطام، جو بایدن شب گذشته در مراسمی عمومی گزینه های خود را برای راهنمایی کشتی مالی آمریکا که در طوفان شیوع کرونا وارد رکود عمیقی شده است، معرفی کرد. این رونمایی حاوی پیغام ها و حامل نشانه هایی از برنامه های احتمالی دولت وی برای مدیریت مالی است که احیای بازار کار کرونا زده و فرار از تله رکود در اولویت آن قرار گرفته است.
به گزارش خبرنگاران؛ جو بایدن رییس جمهوری منتخب آمریکا که دوشنبه نامزدهای مناصب ارشد اقتصادی دولتش را در بیانیه ای معرفی نموده بود، شب گذشته -سه شنبه- در مراسم معارفه گزینه های تیم اقتصادی خود به مردم آمریکا اطمینان داد که یاری اقتصادی در راه است و گفت: می دانم که شرایط سختی است، اما می خواهم شما بدانید این نامزدها برای احیای اقتصاد کشور سریع اقدام خواهند کرد.
اعضای این تیم عبارتند از؛
رئیس جمهور منتخب جوزف آر. بایدن جونیور با چنین گزینه هایی هم تعهد خود را نسبت به تنوع نژادی و جنسیتی نشان داد، و هم برنامه های احتاقتصادی دولت برای احیای اقتصاد کرونازده، و سپس مدیریت عظیمترین اقتصاد دنیا را نمایان کرد. در ادامه 6 پرده تفسیری از رونمایی این 6 گزینه روایت شده است.
مطلب مرتبط:
سیگنال های ارسالی جو بایدن با انتخاب تیم اقتصادی
بایدن: یاری در راه است
شش پرده از برنامه های اقتصادی بایدن
او تیمی متشکل از چهره های برجسته و مجرب در زمینه نیروهای کار سازمان یافته و کارگران به حاشیه رانده شده را گرد هم آورده تا نشان دهد که تمرکز اولیه دولتش بر کوشش برای تسریع و گسترش سودهای حاصل از بهبودی رکود اقتصادی ناشی از پاندمی کرونا است.
پرده اول؛ انتخاب مهم و تاریخی
جنت یلن (Janet L. Yellen) رئیس سابق فدرال رزرو، به عنوان گزینه وزیر خزانه داری در نظر گرفته شده است. یلن که یک اقتصاددان حوزه کار است، یکی از اولین مقاماتی بود که به منظور یاری به بالا بردن دستمزدها و جذب افراد بیشتر به کار، پیشنهاد بازار داغ -به معنای پایین آوردن نرخ بهره برای مدت طولانی تر- را بیان کرد. (مطلب مرتبط؛ جنت یلن نخستین خزانه دار زن آمریکا می گردد؟)
جنت یلن یک قهرمان دیرینه کارگران بوده و در بعضی مواقع نیز پیشنهاد نموده که بازار کار در سطح بیکاری بسیار پایین - که به عقیده بعضی اقتصاددانان بی تدبیری است - ممکن است مفید باشد. اگرچه وی در دوره ای که رئیس فدرال رزرو بود، تمایل خود به یک بازار کار قوی را با نگرانی های تورمی و محدودیت های سیاسی متعادل کرد.
زمانی که باراک اوباما در سال 2014 جنت یلن را به یکی از مهمترین و حساس ترین صندلی های تصمیم سازی و سیاست گذاری اقتصادی دنیا گماشت، اقتصاد با یک چهره تاریخ ساز روبرو شد. یلن حالا در 74 سالگی به نقطه عطف دیگری در زندگی حرفه ای خود رسیده و آماده است تا به عنوان اولین زنی که وزارت خزانه داری را رهبری می نماید، بار دیگر تاریخ ساز گردد.
هنگام آغاز کار یلن به عنوان رئیس فدرال رزرو، نرخ بیکاری ایالات متحده 6.7 درصد بود. وقتی او رفت، این میزان به 4.1 درصد رسیده بود. رئیس جمهور ترامپ علی رغم موفقیت یلن، سنت شکنی کرد و تصمیم گرفت او را برای دومین دوره ریاست فدرال رزرو منصوب نکند؛ ظاهراً به این دلیل که فکر می کرد، خانم یلن برای چنین شغل عظیمی، قد کوتاهی دارد! (قد یلن 5 فوت 3 اینچ یا حدود 1.6 متر است). ترامپ در عوض جروم پاول، وکیل جمهوری خواه را به عنوان جایگزین انتخاب کرد.
کسانی که یلن را سال ها می شناسند می گویند در کنار تخصص وی ، عظیمترین مهارت او، توانایی اجماع سازی است. جمهوری خواهان و دموکرات ها در خصوص چگونگی بهترین یاری به اقتصاد، اختلاف دارند و یلن ممکن است بتواند یک تعامل دو حزبی صورت دهد - و با یاری فدرال رزرو دست در دست هم پیش بروند. یلن برای احترام به نظر هر دو جناح حزب دموکرات -لیبرال ها (ترقی خواهان چپگرا) و میانه روها (محافظه کاران مرکزگرا)- قدم هایی همسو با ایده های هر دو جناح برداشه است: چیزی که بایدن هنگام انتخاب او برای شغل خزانه داری به آن اشاره نمود.
در حالی که او به اندازه بعضی افراد جناح ترقی خواه مانند سناتور الیزابت وارن، چپ گرا نیست اما او پیغامدهای عظیم دستمزد راکد، نژادپرستی سیستمی و گسترش نابرابری در اقتصاد و جامعه را بخوبی درک می نماید.
یلن به خونسردی معروف است، اما یکی از معدود افرادی که او را به هم ریخت، ترامپ بوده است. وی در سال 2019 به رادیو Marketplace گفت که ترامپ در خصوص فدرال رزرو و سیاست های اقتصادی درک کافی ندارد. جنت یلن اغلب در جلسات با نوشیدنی کک رژیمی با کت و شلواری که یقه کت آن بطور نمادین بالا زده بود، ظاهر می گردد؛ انتخاب مدی که در محافل اقتصادی به اندازه نمادهای تزئینی روث بدر گینزبرگ در دادگاه عالی، برای زنان نمادین است.
یلن در فدرال رزرو، حدود 2800 کارمند، و بودجه ای در حدود 750 میلیون دلار را نظارت و مدیریت کرد. به عنوان وزیر خزانه داری ، یلن باید بر 87000 کارمند و بودجه ای در حدود 20 میلیارد دلار نظارت خواهد نمود. خزانه داری مسئول جمع آوری اقتصادیات، صدور بدهی، چاپ پول، نظارت بر بانک ها و مشاوره به رئیس جمهور در زمینه سیاست های اقتصادی و اقتصادی است.
پرده دوم؛ انتخاب جنجالی
نیرا تندن (Neera Tanden) مدیر اجرایی مرکز پیشرفت آمریکایی، که برای مدیریت دفتر مدیریت و بودجه (OMB) در نظر گرفته شده است. خانم تندن در صورت تأیید سنا اولین هندی-آمریکایی خواهد بود که دفتر مدیریت و بودجه را رهبری می نماید. وی از هزینه های سنگین برای کاهش آسیب های اقتصادی ناشی از پاندمی کرونا حمایت نموده و نگرانی ها در خصوص افزایش کسری بودجه را در شرایط حاضر رد نموده است.
به طور خاص، تصمیم به انتخاب نیرا تاندن، چهره ای جنجالی و پارتیزانی در حزب دموکرات، می تواند اختلاف درون حزبی و نبرد بین حزبی برای دریافت تأییدیه سنا را به اوج خود برساند. اعلام نام نیرا تاندن بیش از هر نامزدی تا به امروز مناقشه برانگیز بودهاست. جناح چپ حزب دموکرات (مترقی ها) از یک سو، و جمهوری خواهان از سوی دیگر به صراحت با نامزدی وی مخالفت نموده اند.
یک سخنگوی جان کورنین، سناتور جمهوری خواه تگزاس، گفت که تاندن جریان بی پایانی از اظهارات تفرقه انگیز و تحقیرآمیز درباره سناتورهای جمهوری خواهی که به رای آنها احتیاج خواهد داشت، دارد. تاندن هیچ شانسی برای تأیید شدن ندارد. بعید است جمهوری خواهان که در یک قدمی حفظ اکثریت در سنا هستند، از خانم تندن که به کمپین ریاست جمهوری هیلاری کلینتون در سال 2016 مشاوره می داد و یکی از صریح ترین منتقدان ترامپ بوده، به راحتی بگذرند. با این حال انتظار می رود سایر گزینه های اقتصادی بایدن، کمتر بحث برانگیز باشند.
پرده سوم؛ حمایت از کارگران
سسیلیا رُوس (Cecilia Rouse): اقتصاددان حوزه کارگری از دانشگاه پرینستون، برای مدیریت شورای سه نفره مشاوران اقتصادی در نظر گرفته شده است. وی که یک اقتصاددان حوزه کار است، به مدت دو سال در شورای مشاوران اقتصادی اوباما بوده و در شورای اقتصاد ملی کاخ سفید در زمان دولت کلینتون نیز کار نموده است.
بایدن با انتخاب 3 اقتصاددان زن به عنوان 3 مقام ارشد اقتصادی دولت -یلن برای ریاست خزانه داری، تاندن برای ریاست سازمان برنامه وبودجه، و رُوس برای ریاست شورای مشورتی- پیغام روشنی فرستاده است. هر سه آن ها به لحاظ تجربه آکادمیک و شغلی متخصص حوزه کار و کارگران محسوب می شوند و هر سه بر کوشش برای افزایش درآمد کارگران و کاهش تبعیض نژادی و جنسیتی در اقتصاد متمرکز بوده اند.
این انتخاب ها بر اساس تعهدی است که بایدن دو هفته پیش در نشست با گروه های تجاری داده بود، مبنی بر اینکه قدرت اتحادیه های کارگری در دولت وی افزایش خواهد یافت. آن ها پیشنهاد می نمایند که تیم بایدن در ابتدا باید تمرکز خود را بر افزایش هزینه های فدرال در راستای کاهش بیکاری و گسترش یک شبکه ایمنی جهت پشتیبانی از خانوارهایی که همچنان از ادامه شیوع ویروس و کندی بهبودی اقتصادی رنج می برند، بگذارد.
پرده چهارم؛ سیاست گذاری با متفکران لیبرال و متخصصان بازار کار
جرد برنشتاین (Jared Bernstein) و هدر بوشِی (Heather Boushey) به تیم سه نفره شورای مشاوران اقتصادی، تحت راهنمایی سسیلیا رُوس می پیوندند تا به رئیس جمهور در زمینه سیاست های اقتصادی مشورت دهند. جرد برنشتاین اولین اقتصاددان ارشد در حلقه مشاوران بایدن در دولت اوباما بود. هدر بوشی نیز مشاور عالی سیاسی هیلاری کلینتون در انتخابات سال 2016 بوده است.
بی دلیل نبود که نیویورک تایمز گزینه های انتخابی جو بایدن برای مناصب ارشد اقتصادی را نشانگر تمرکز وی بر بهبود شرایط کارگران و درآمدهای عادلانه می داند. برنشتین و بوشی، دو دستیار سسیلیا رُوس در شورای مشاوران اقتصادی کاخ سفید، اقتصاددانانی هستند که مدتهاست خواهان پیشبرد سیاست هایی در جهت ارتقاء کارگران و حقوق کار هستند.
این دو اقتصاددان در تهیه دستورکار کمپین انتخاباتی بایدن به وی مشاوره دادند تا برنامه ای را تدوین کند که شامل چندین هدف بلندمدت برای سازمان یافتگی حوزه کار است، مانند افزایش حداقل دستمزد فدرال و تقویت الزامات خرید کالای آمریکایی در قراردادهای فدرال.
هر دو آن ها هوادار یک بسته محرک اقتصادی عظیم برای یاری به کارگران و مشاغل آسیب دیده از رکود ناشی از پاندمی کرونا هستند. هر دوی آنها از یک مدرسه اقتصادی لیبرال با رویکرد متمایل به حمایت از کارگران می آیند. رویکردی که افزایش نابرابری را تهدیدی برای اقتصاد قلمداد می نماید و بر کوشش های دولت برای حمایت و توانمندسازی کارگران تأکید دارند.
بایدن با این انتخاب ها سیگنال واضحی را ارسال می نماید مبنی بر اینکه سیاستگذاری اقتصادی در دولت وی توسط متفکران لیبرال با تمرکز جدی بر توانمندسازی کارگران به عنوان ابزاری برای رشد اقتصادی شکل می گیرد.
بایدن به نشانه اینکه میخواهد تا بر گسترش ثروت اقتصادی تمرکز کند، او مسئله برابری و توانمندسازی کارگران را در مقدمه بیانیه مطبوعاتی اعلام تیم اقتصادی دولت قرار داد و بیان کرد که این تیم به دولت آینده یاری خواهد نمود تا اقتصادی را بسازیم که به یکایک افراد در سراسر آمریکا یک فرصت منصفانه و یک شانس برابر جهت پیش افتادن دهد.
نیرا تاندن در ماه فوریه گفته بود که افزایش شکاف و نابرابری درآمدی در دهه های گذشته نتیجه دهه ها حملات محافظه کارانه به حق سازماندهی کارگران است و اتحادیه های کارگری وسیله قدرتمندی برای انتقال کارگران به طبقه متوسط و حفظ آنها در این طبقه هستند.
رد پای تمایل تیم اقتصادی بایدن از هزینه های کسری بودجه برای تقویت اقتصاد در بحران فعلی را می توان در مقاله ای که نیرا تاندن و هدر بوشی با همکاری 2نویسنده دیگر در ماه مارس منتشر کردند یافت. آن ها از سیاست گذاران خواستند تا هزینه های زیادی را برای یاری به مردم، مشاغل و دولت های ایالتی و محلی که متحمل رکود اقتصادی شده اند، صرف نمایند.
آنها نوشتند: با توجه به عظیمی بحران، اکنون وقت آن نیست که سیاست گذاران هنگام آنالیز گام های لازم نگران افزایش کسری ها و بدهی ها باشند.
پرده پنجم؛ تیم متنوع با چاشنی فمنیزم
آدِوال آدِیِمو (Adewale Adeyemo) معروف به والی (Wally) مشاور اقتصادی ارشد حوزه بین المللی در دولت اوباما، به عنوان قائم مقام وزیر خزانه داری در نظر گرفته شده است. وی که یک مهاجر نیجریه ای تبار است، در دولت اوباما زمانی که مشاور ارشد و معاون رئیس ستاد کارکنان بود، تجربه گسترده کاری در وزارت خزانه داری دارد.
جو بایدن با چنین انتخاب هایی، تعهد خود نسبت به لحاظ قرار دادن تنوع های نژادی را ادا کرد. بایدن همچنین پس از انتخاب یک تیم روابط عمومی کاملاً زنانه، حالا با انتخاب 4 زن برای مناصب ارشد اقتصادی، بر شعار خود مبنی بر مبارزه با تبعیض جنسیتی در حوزه های مختلف بار دیگر تأکید ورزید.
والی آدِیِمو، اولین سیاه پوستی خواهد شد که به قائم مقامی وزارت خزانه داری می رسد؛ جایی که رئیس احتاقتصادی آن جنت لوییس یلن -رئیس سابق فدرال رزرو- در صورت تأیید سنا اولین زنی است که به عنوان وزیر خزانه داری خدمت می نماید؛ سسیلیا رُوس -از دانشگاه پرینستون- اولین سیاه پوستی خواهد بود که ریاست شورای مشاوران اقتصادی کاخ سفید را بر عهده دارد؛ و نیرا تاندن -از اندیشکده مرکز پیشرفت آمریکایی- نیز در صورت تأیید اولین زن رنگین پوستی است که دفتر مدیریت و بودجه را اداره می نماید.
پرده ششم؛ تعامل کج دار و مریز بایدن با جناح مترقی
چپ گراهای حزب دموکرات نسبت به گزینه هایی چون جنت یلن، هدر بوشی و جرد برنشتین موضع نسبتاً مثبتی دارند. همچنین چهره های دیگر این تیم یعنی نیرا تاندن و سسیلیا رُوس به رغم بعضی انتقادهایی که ترقی خواهان به آن ها دارند، هرگز مانند کسانی چون لری سامرز -معروف به قاتل پراگرسیوها- در جناح چپ منفور نیستند.
با این حال این انتصابات ممکن است برای آن دسته از مترقی های حزب دموکرات که انتظار داشتند کسی چون الیزابت وارن گزینه وزیر خزانه داری باشد، یاآن هایی که خواهان انتخاب برنی سندرز به عنوان وزیر کار هستند، چندان رضایت بخش تلقی نگردد. این گزینه ها ممکن است پراگرسیوها را به این دلیل که ایده های شان به اندازه کافی در تصمیمات پرسنل اولیه بازنمایی نمی گردد، ناامید نموده باشد.
گروه های مترقی همچنین با استناد به اظهارات پیشین جنت یلن و نیرا تاندن این نگرانی را مطرح نموده اند که با فروکش کردن شیوع کرونا تیم بایدن ممکن است خیلی سریع به کوشش برای کاهش کسری بودجه فدرال روی آورد.
اقتصاددانان چپ با هزینه های کسری بودجه به طور فزاینده ای موافقت داشته اند و جنت یلن مدت هاست که مداخله دولت را به عنوان راهی برای تداوم حرکت اقتصاد در مواقع بحرانی ترجیح می دهد. اما در عین حال او گفته است که بار بدهی آمریکا پایدار نیست و به طور کلی با وضع اقتصادیات به عنوان روشی برای جبران هزینه ها موافق است.
منبع: اقتصادنیوز