3 طرز تهیه آش لخشک شهرهای مختلف
به گزارش افق بسطام، آش لخشک یکی از خوشمزه ترین انواع آش های سنتی و جزو آش های مخصوص شب یلدا است که بیشتر در شهر مشهد طبخ می گردد. در طرز تهیه آش لخشک مشهدی از حبوبات کمی استفاده می گردد و به جای رشته در این آش از رشته هایی خانگی که به آن ها لخشک گفته می گردد، استفاده می گردد. اما طرز تهیه خمیر لخشک چگونه است و این آش چطور آماده می گردد؟ در این مقاله از سرویس آشپزی در مجله خبرنگاران می توانید با طرز تهیه آش لخشک خوشمزه و مجلسی به روش مشهدی و نیشابوری و سایر شهرها آشنا شوید. در انتهای مقاله به سوالات متداول در خصوص روش تهیه آش لخشک پاسخ خواهیم داد.
طرز تهیه آش لخشک مشهدی با کشک
مدت زمان آماده سازی مواد: 30 دقیقه
مدت زمان پخت آش لخشک: 60 ساعت
کالری هر 100 گرم آش لخشک: حدود 200 کالری
مواد لازم برای تهیه آش لخشک مشهدی
- اسفناج یا برگ چغندر: نیم کیلو
- رشته لخشک: 200 گرم
- عدس: 200 گرم
- کشک: 1/2 پیمانه
- پیاز: 1 عدد
- سیر: 4 حب
- پیاز داغ و نعنا داغ: به میزان لازم
- نمک، فلفل سیاه و زردچوبه: به میزان لازم
مراحل طرز تهیه آش لخشک به روش خراسان
آش لخشک نوعی آش محلی است که برای تهیه آن از رشته هایی نازک و پهن استفاده می گردد. اما در صورتی که به این رشته دسترسی ندارید، می توانید از رشته عادی نیز بهره ببرید. در ادامه می توانید با مراحل طرز تهیه آش لخشک مشهدی آشنا شوید.
مرحله اول؛ پخت عدس آش لخشک
در اولین مرحله از طرز تهیه آش لخشک مشهدی باید عدس را برای یک ساعت بخیسانید. سپس عدس ها را همراه با آب در قابلمه بریزید و اجازه دهید به خوبی بپزند و نرم شوند.
مرحله دوم؛ سرخ کردن پیاز و سیر
بعد از پخت عدس ها باید پیاز را بشویید و به صورت نگینی خرد کنید. سپس آن را در روغن سرخ کنید تا طلایی گردد. بعد از این که پیاز سرخ شد، سیرها را رنده کنید و همراه با زردچوبه، نمک و فلفل سیاه به پیازها اضافه کنید و برای چند دقیقه تفت دهید تا عطر سیر و ادویه ها خارج گردد.
مرحله سوم؛ اضافه کردن لخشک به آش
بعد از سرخ شدن پیاز و سیر، در این مرحله از طرز تهیه آش لخشک مشهدی باید پیاز و سیر را داخل قابلمه بریزید و چند لیوان آب به آن ها اضافه کنید. اجازه دهید آب به جوش بیاید، سپس رشته لخشک را اضافه کنید. سپس مدام لخشک ها را هم بزنید تا به هم نچسبند و خوب بپزند.
مرحله چهارم؛ اضافه کردن سبزی به آش لخشک
بعد از این که لخشک ها کمی پختند، به سراغ سبزی آش بروید. اسفناج ها را تمیز کنید و بشویید و سپس با چاقو به صورت ریز خرد کنید. چند دقیقه اسفناج ها را در ماهیتابه تفت دهید تا آب اضافی آن ها خارج گردد. سپس اسفناج را به آش اضافه کنید.
مرحله پنجم؛ آماده کردن آش
در آخرین مرحله از طرز تهیه آش لخشک به روش خراسانی باید کشک را با کمی آب ولرم ترکیب کنید و به آش اضافه کنید. بعد از چند دقیقه آش شما آماده است. شعله گاز را خاموش کنید و آش را در ظرف مورد نظر بریزید. سپس روی آش لخشک را با پیاز داغ و نعنا داغ که از قبل آماده نموده اید، تزیین کنید.
طرز تهیه آش لخشک گنابادی
مدت زمان آماده سازی: 15 دقیقه
مدت زمان پخت آش لخشک گنابادی: 60 دقیقه
مواد لازم برای تهیه آش لخشک گنابادی
- کشک: 1 لیوان فرانسوی دسته دار
- رشته لخشک: 150 گرم
- اسفناج: 500 گرم
- پیاز ساطوری: 3 عدد
- نعنا داغ: به میزان لازم
- نمک، فلفل سیاه و زردچوبه: به میزان لازم
مراحل طرز تهیه آش لخشک گنابادی
گناباد شهری در جنوب استان خراسان رضوی است که آش لخشک آن شباهت زیادی به آش لخشک مشهدی دارد، تنها در این آش از هیچ حبوباتی استفاده نمی گردد. در ادامه می توانید با مراحل طرز تهیه آش لخشک گنابادی آشنا شوید.
مرحله اول؛ تفت دادن اسفناج ها
در اولین مرحله از طرز تهیه آش لخشک گنابادی باید اسفناج ها را بشویید و سپس آن ها را همراه با میزان کمی آب در ماهیتابه تفت دهید تا به خوبی بپزند و حجم اسفناج ها کم گردد.
مرحله دوم؛ سرخ کردن پیاز
در این مرحله از طرز تهیه آش لخشک گنابادی باید پیازهای ساطوری را در روغن سرخ کنید. سپس میزانی نمک، فلفل سیاه و زردچوبه به پیازها اضافه کنید.
مرحله سوم؛ اضافه کردن لخشک به پیازها
در این مرحله از طرز تهیه آش لخشک گنابادی باید حدود 2 لیتر آب به پیازها اضافه کنید و صبر کنید تا آب به جوش بیاید. سپس ورقه های لخشک را با دست خرد کنید و داخل آب جوش بریزید. آش را با قاشق چوبی هم بزنید تا لخشک ها به هم نچسبند.
مرحله چهارم؛ آماده کردن و سرو کردن آش لخشک
بعد از حدود 20 دقیقه باید اسفناج ها را به آش اضافه کنید. 10 دقیقه دیگر صبر کنید و سپس کشک را داخل آش بریزید و شعله گاز را خاموش کنید. موقع سرو کردن آش می توانید میزانی نعنا داغ، پیاز داغ و کشک مایع روی آش بریزید و از طعم آن لذت ببرید.
طرز تهیه آش لخشک افغانی
طرز تهیه آش لخشک افغانی کمی با آش لخشک مشهدی فرق دارد. برای تهیه این آش باید ابتدا یک سس گوجه با ترکیب پیاز داغ، گوجه رنده شده، رب گوجه فرنگی، میزانی زنجبیل تازه، چیلی خرد شده، زردچوبه، فلفل و نمک آماده کنید.
همه مواد را ترکیب و در کمی روغن تفت دهید تا آب گوجه بخار و سس غلیظ گردد. سپس میزانی آب همراه با لپه به آن اضافه کنید و صبر کنید تا لپه ها برای 20 دقیقه بپزند و نرم شوند.
برای درست کردن آش نیز باید ماست را با سیر و نمک ترکیب کنید و خوب هم بزنید.
سپس میزانی پیازچه خرد شده را تفت دهید. در یک قابلمه آب جوش 2 قاشق روغن و میزانی نمک اضافه کنید. سپس خمیر لخشک را به آب جوش اضافه کنید و 5 دقیقه صبر کنید تا لخشک ها نرم شوند. درنهایت شعله گاز را خاموش کنید.
از ماست چکیده که از قبل آماده نموده بودید داخل یک ظرف بریزید. سپس لخشک پخته شده را آبکش کنید و روی ماست بریزید. سپس دوباره یک لایه ماست و یک لایه لخشک اضافه کنید. درنهایت سس گوجه و لپه ای را که از قبل آماده نموده بودید، به همراه پیازچه های سرخ شده روی آش بریزید. در خاتمه میزانی نمک و نعنا خشک روی آش بریزید و آن را میل کنید.
طرز تهیه خمیر لخشک
درست کردن خمیر لخشک بسیار ساده است. اگر به لخشک آماده دسترسی ندارید، می توانید آن را در خانه نیز درست کنید. برای طرز تهیه خمیر لخشک باید 1 لیوان فرانسوی دسته دار آرد سفید را با 1 قاشق چای خوری نمک الک کنید. سپس 1 تخم مرغ و چند قاشق آب به آن اضافه کنید. مواد را کاملاً ترکیب کنید تا خمیر یکدستی ایجاد گردد.
اگر خمیر به دست می چسبد میزان کمی آرد به آن اضافه کنید. برای یک ساعت خمیر را در ظرف درب بسته قرار دهید تا استراحت کند. سپس خمیر لخشک را پهن کنید و به صورت نوارهایی با قطر حدود دو انگشت برش دهید. حال این خمیرها را با درجه حرارت کم فر و یا زیر نور آفتاب خشک کنید و برای تهیه آش لخشک بهره ببرید.
نکات و فوت و فن های طرز تهیه آش لخشک مشهدی
*در طرز تهیه آش لخشک مشهدی میزانی نمک اضافه کنید تا پوست عدس در حین پخت جدا نگردد.
*به طور معمول رشته لخشک کمی شور است، بنابراین نیازی به اضافه کردن نمک به این آش نیست.
*سیر و سیر داغ موجب خوش طعم شدن آش لخشک می گردد، اما در صورتی که طعم سیر را دوست ندارید، می توانید آن را حذف کنید.
*در طرز تهیه آش لخشک مشهدی می توانید رشته های لخشک را به صورت جداگانه و درست مثل ماکارونی آبکش کنید و سپس به آش اضافه کنید.
*در صورت تمایل می توانید آش لخشک را به جای کشک با ماست نیز آماده کنید. برای این کار باید در آخرین مراحل پخت آش به جای کشک کمی ماست هم زده به آش اضافه کنید و سپس شعله گاز را خاموش کنید.
*در طرز تهیه آش لخشک مشهدی می توانید به جای اسفناج از ترکیب اسفناج، تره، گشنیز، جعفری و شوید به میزان برابر بهره ببرید.
*برای تهیه آش لخشک بهتر است از کشک ترش محلی بهره ببرید تا آش شما خوش طعم تر گردد.
*بعضی افراد در طرز تهیه آش لخشک با اسفناج از انواع حبوبات مثل عدس، نخود و لوبیا چیتی استفاده می نمایند.
*در دستور پخت آش لخشک با دوغ باید در آخرین مرحله پخت آش به جای کشک، میزانی دوغ محلی و ترش مزه به آش اضافه کنید.
*برای تهیه آش لخشک شعله گاز را روی حرارت ملایم تنظیم کنید تا آش به آرامی جا بیفتد و خوش طعم گردد.
*در دستور پخت آش لخشک قوچانی برای حبوبات آش فقط از عدس استفاده می گردد.
سوالات متداول
خواص آش لخشک چیست؟
آش لخشک سرشار از فیبر است و برای برطرف یبوست و بهبود عملکرد سیستم گوارش و روده ها بسیار مناسب است. مصرف آش لخشک موجب افزایش انرژی بدن و تقویت بینایی می گردد و به درمان خانگی سرماخوردگی، عفونت و بعلاوه تقویت سیستم ایمنی بدن نیز یاری می نماید.
لخشک چیست؟
لخشک نوعی رشته سنتی خراسانی است که به صورت تکه هایی درشت و پهن برش می خورد و به آش اضافه می گردد.
در صورتی که به لخشک دسترسی نداریم چطور آش لخشک درست کنیم؟
برای تهیه آش لخشک می توانید خودتان در خانه لخشک درست کنید و یا به جای آن از رشته معمولی برای تهیه این آش بهره ببرید.
منبع: افق کوروش