طرز تهیه فرنی خرمالو

به گزارش افق بسطام، فرنی خرمالو دسری پاییزی و مقویه که طعم لطیف فرنی سنتی رو با عطر و شیرینی طبیعی خرمالو ترکیب می کنه. این به خاطر رنگ طلایی و بافت نرمش، هم ظاهر دلچسبی داره و هم برای صبحانه یا عصرانه انتخابی عالیه. می تونین اندازه شیرینیش رو با توجه به رسیده بودن خرمالوها تنظیم کنین و با اضافه کردن کمی دارچین یا هل، عطر گرم تری بهش بدین. در این مطلب از در ما طرز تهیه فرنی خرمالو رو به شما یاد میدیم.

طرز تهیه فرنی خرمالو

طرز تهیه فرنی خرمالو در یک نگاه

برای درست کردن فرنی خرمالو، اول خرمالوها رو بشورین، پوستشون رو بگیرین و به صورت پوره نرم دربیارین. بعد آرد برنج رو در شیر سرد حل کنین تا کاملاً یکنواخت بشه و روی حرارت ملایم بذارین. در حین پخت، مدام هم بزنین تا ته نگیره و وقتی کمی غلیظ شد، شکر رو اضافه کنین و چند دقیقه هم بزنین تا کاملاً حل بشه.

حالا گلاب و هل رو بریزین تا عطرش به خورد فرنی بره. در آخر، پوره خرمالو رو کم کم داخل فرنی بریزین و هم بزنین تا رنگی طلایی و بافتی لطیف پیدا کنه. بعد از یکی دو دقیقه پخت نهایی، فرنی رو از روی حرارت بردارین و داخل ظرف سرو بریزین، در صورت تمایل با خلال بادام، خلال پسته یا تکه های خرمالو تزیین کنین.

برای خوندن اندازه مواد اولیه، جزئیات و مراحل طرز تهیه فرنی خرمالو ادامه مطلب رو مطالعه کنید.

مواد لازم برای تهیه فرنی با خرمالو

مواد اولیهاندازه مورد احتیاج
شیر2 لیوان فرانسوی دسته دار
آرد برنج2 قاشق غذاخوری
شکر2 تا 3 قاشق غذاخوری
خرمالوی رسیده2 عدد میانه
گلاب1 قاشق غذاخوری
کره یا خامه (اختیاری)1 قاشق مرباخوری
پودر هل یا دارچیننوک قاشق چای خوری
خلال پسته و خلال بادامبرای تزیین فرنی خرمالو

مدت زمان آماده سازی مواد اولیه: 10 دقیقه

مدت زمان لازم برای تهیه فرنی خرمالو: 20 دقیقه

اندازه کالری در هر 100 گرم فرنی: حدود 120 تا 140 کیلوکالری

مراحل طرز تهیه فرنی خرمالوی خانگی

فرنی خرمالو از اون دسرهاییه که نه فقط ظاهرش دل بره، بلکه طعمش هم لطیف و خاصه. ترکیب شیرینی طبیعی خرمالو با عطر گلاب و هل، یه فرنی پاییزی درست می کنه که هم خوش رنگه، هم مقوی. برای اینکه یه فرنی یکدست و خوش خوراک داشته باشین، لازمه مراحل رو با دقت انجام بدین تا بافتش نرم و لطیف دربیاد.

مرحله اول: خرمالوها رو تمیز و آماده کنید

در اولین مرحله از طرز تهیه فرنی خرمالو، خرمالوهای رسیده و نرم رو بشورین تا روی پوستشون تمیز بشه. بعد با یه چاقوی تیز پوستشون رو بگیرین و قسمت های سفت یا وسط خرمالو که هسته داره رو جدا کنین. خرمالوی نارس یا نیم رس باعث تلخ شدن فرنی می شه، پس حتما از خرمالوی کاملاً نرم و شیرین استفاده کنین. اگه خرمالو کمی سفت بود، دو سه روز در دمای اتاق نگه دارید تا خوب برسه.

مرحله دوم: خرمالوها رو پوره کنید

گوشت خرمالوهای آماده رو داخل مخلوط کن بریزین و تا وقتی بافتش کاملاً نرم بشه، مخلوط کنین. اگه مخلوط بیش از حد غلیظه، یکی دو قاشق شیر اضافه کنین تا یک دست بشه. اگه مخلوط کن ندارین، می تونین با گوشتکوب هم خرمالو رو له کنین. پوره باید کرمی و صاف باشه تا داخل فرنی گلوله نشه.

شما می تونید شیر رو به صورت یا اینترنتی به وسیله فروشگاه های تهیه کنید.

مرحله سوم: آرد برنج و شیر رو ترکیب کنید

آرد برنج رو داخل قابلمه بریزین. نصف لیوان شیر سرد اضافه کنین و با قاشق هم بزنین تا آرد کاملاً حل بشه و ذره ای گلوله نداشته باشه. بعد بقیه شیر رو کم کم اضافه کنین و دوباره مخلوط کنین تا مایع کاملاً صاف و یکدست بشه. ترکیب شیر سرد با آرد برنج یاری می کنه هنگام حرارت تماشا، فرنی یکنواخت بپزه و تکه تکه نشه.

شما می تونید آرد برنج رو به صورت حضوری یا اینترنتی به وسیله فروشگاه های تهیه کنید.

مرحله چهارم: فرنی رو روی حرارت بذارین تا غلیظ بشه

در این مرحله از طرز تهیه فرنی خرمالو، قابلمه رو روی حرارت ملایم قرار بدین و آغاز کنین به هم زدن مداوم. از هم زدن غافل نشین چون آرد برنج زود ته می گیره. کم کم متوجه می شین که مایع داره سنگین تر می شه و بافتش تغییر می کنه. زمان رسیدن به غلظت اولیه فرنی معمولاً حدود 10 دقیقه ست. این مرحله پایه اصلی بافت فرنیه، پس باید صبر و حوصله به خرج بدین تا نرم و بدون دانه در بیاد.

مرحله پنجم: شکر رو اضافه و تنظیم کنید

وقتی فرنی آغاز کرد به غلیظ شدن، شکر رو کم کم اضافه کنین و هم بزنین تا کاملاً حل بشه. اندازه شکر بستگی به شیرینی خرمالوها داره؛ اگه خرمالوها خیلی شیرین باشن، دو قاشق کافیه، ولی برای خرمالوهای کم شیرین تا سه قاشق هم مجازه. در حین پخت کمی از فرنی بچشین تا مطمئن شین اندازه شیرینی دلخواهتونه. شکر رو زودتر از حد معمول اضافه نکنین چون ممکنه باعث بریدن شیر بشه.

شما می تونید شکر رو به صورت حضوری یا اینترنتی به وسیله فروشگاه های تهیه کنید.

مرحله ششم: گلاب و هل رو اضافه کنید

بعد از اینکه شکر کاملاً حل شد و بافت فرنی صاف باقی موند، حالا نوبت اضافه کردن گلاب و پودر هل می رسه. حرارت باید همچنان ملایم بمونه تا عطرشون نسوزه. گلاب طعم لطیفی به فرنی می ده و پودر هل عطر گرمی اضافه می کنه، اما زیاده روی در استفاده از اونها، طعم طبیعی خرمالو رو تحت تأثیر قرار می ده. بعد از افزودن این مواد، حدود یک دقیقه دیگه هم بزنین تا کاملاً با فرنی مخلوط بشن.

شما می تونید گلاب و هل رو به صورت حضوری یا اینترنتی به وسیله فروشگاه های تهیه کنید.

مرحله هفتم: پوره خرمالو رو با فرنی ترکیب کنید

پوره خرمالوی آماده رو کم کم داخل فرنی بریزین و مرتب هم بزنین تا یکدست بشه. اگه یه دفعه همشو بریزین، ممکنه فرنی بریده بشه یا بافتش ناصاف بشه. اجازه بدین حدود پنج دقیقه دیگه با حرارت ملایم بپزه تا طعم خرمالو با شیر و آرد برنج کاملاً ترکیب بشه. در آخر کار، در صورت تمایل یه قاشق کره یا خامه اضافه کنین تا لعاب فرنی بیشتر بشه و رنگش براق تر دربیاد.

شما می تونید کره یا خامه رو به صورت حضوری یا اینترنتی به وسیله فروشگاه های تهیه کنید.

مرحله آخر: فرنی خرمالو رو سرو و تزیین کنید

وقتی فرنی خرمالو به غلظت دلخواه رسید، اون رو داخل ظرف های سرو بریزین و بذارین کمی خنک بشه. بعد می تونین روی فرنی رو با () و خلال پسته () تزیین کنید.

شما می تونید خلال پسته و خلال بادام رو به صورت حضوری یا اینترنتی به وسیله فروشگاه های تهیه کنید.

نکات مهم در طرز تهیه فرنی خرمالوی مجلسی

  • از خرمالوی کاملاً رسیده و نرم استفاده کنین. خرمالوی نارس یا نیمه سفت، طعم تلخ و گسی به فرنی می ده و رنگ اون رو هم تیره تر و کدرتر می کنه، در حالی که خرمالوی کاملاً رسیده طعمی شیرین و طبیعی به دسر می بخشه.
  • قبل از پوره کردن خرمالوها، پوستشون رو با دقت جدا کنین تا بافت فرنی بعد از پخت صاف و یکدست بشه و هیچ تکه سفتی در دهان احساس نشه. پوست خرمالو در ترکیب با شیر حالت دانه دانه پیدا می کنه.
  • آرد برنج رو همواره در شیر سرد حل کنین تا به خوبی باز بشه و گلوله نشه. اگر شیر حتی کمی گرم باشه، آرد برنج سریع می بنده و باعث می شه فرنی صاف و لطیف درنیاد.
  • در طول پخت فرنی خرمالو، حتماً و بدون وقفه فرنی رو هم بزنین تا آرد برنج ته نگیره و بافتش نرم بمونه.
  • حرارت پخت باید ملایم و یکنواخت باشه تا دما به تدریج بالا بره. حرارت زیاد باعث بریدن شیر و ته گرفتن مواد می شه و در نهایت بافت فرنی رو خراب می کنه.
  • شکر رو وقتی اضافه کنین که فرنی کمی به غلظت رسیده باشه، چون افزودن زودهنگام اون باعث می شه شیر جوش بخوره و بافت فرنی از حالت نرم و براق خارج بشه.
  • اندازه شکر رو بر اساس شیرینی خود خرمالو تنظیم کنین. خرمالوهای رسیده معمولاً شیرینی زیادی دارن و احتیاجی نیست اندازه زیادی شکر استفاده کنین تا طعم طبیعی دسر حفظ بشه.
  • بعد از اضافه کردن شکر، فرنی رو چند دقیقه هم بزنین تا کاملاً در شیر حل بشه و هیچ دونه شکری ته ظرف باقی نمونه، چون همین دونه های ریز بعد از سرد شدن احساس زبری ایجاد می کنن.
  • گلاب و هل رو در آخرین مرحله پخت اضافه کنین تا عطرشون حفظ بشه. حرارت زیاد باعث از بین رفتن رایحه شون می شه و فرنی عطر دل خواهش رو از دست می ده.
  • در انتها پخت، اگر بخواین فرنی خرمالو لعاب بیشتر و بافتی براق تر داشته باشه، می تونین یه قاشق کره یا یه قاشق خامه تازه داخلش بریزین و کمی هم بزنین تا کاملاً با ترکیب دسر یکی بشه.
  • پوره خرمالو رو به آرامی و مرحله به مرحله داخل فرنی داغ بریزین و مرتب هم بزنین تا ترکیب یک دست باقی بمونه. ریختن یک باره پوره خرمالو ممکنه باعث بریدن بافت فرنی بشه.
  • برای رنگ طلایی و طبیعی فرنی، از خرمالوهای نارنجی تیره استفاده کنین، چون رنگ روشن خرمالو معمولاً در ترکیب با شیر، کرم مایل به بژ درمیاد و جلوه ظاهری دسر رو کمتر می کنه.
  • برای عطر دل نشین و طعم زمستونی تر، اندازه خیلی کمی پودر دارچین یا زنجبیل به فرنی اضافه کنین تا گرمای خاصی به مزه بده، اما زیاده روی نکنین تا طعم اصلی خرمالو حفظ بمونه.
  • وقتی می خواین فرنی خرمالو رو سرد سرو کنین، اجازه بدین بعد از خنک شدن در دمای محیط، چند ساعت هم در یخچال بمونه تا بهتر خودش رو بگیره و برش پذیر یا قالبی تر بشه.

فوت و فن های خوشمزه شدن فرنی خرمالو

وقتی فرنی خرمالو زیادی سفت می شه، چطور می شه درستش کرد؟

در طرز تهیه فرنی خرمالو، اگه بافت فرنی بیش از حد سفت شد، کمی شیر گرم بهش اضافه کنین و دوباره روی حرارت ملایم قرار بدین تا به غلظت دلخواه برسین. این کار رو باید به آرومی انجام بدین تا بافتش لطیف بمونه و نبُره.

خرمالو بعد از پخت فرنی رنگش رو از دست می ده، چیکار می شه کرد تا رنگ طلایی تر بمونه؟

استفاده از خرمالوی نارنجی تیره و اضافه کردن پوره در مرحله آخر پخت یاری می کنه رنگ طبیعی میوه حفظ بشه. پخت طولانی پوره باعث ماتی و قهوه ای شدنش می شه.

چطور می شه فرنی خرمالو رو قالبی و برش پذیر درست کرد؟

باید اندازه آرد برنج رو کمی بیشتر کنین و بعد از پخت، اجازه بدین کامل سرد بشه و چند ساعت در یخچال بمونه تا خودش رو بگیره. برای قالبی شدن بهتر، استفاده از کمی خامه یا کره تو ترکیب نهایی خیلی تأثیر داره.

فرنی خرمالو برای بچه ها مناسب هست؟

بله، یکی از دسرهای سالم و مقوی برای بچه هاست، فقط بهتره اندازه شکر رو کمتر کنین یا به جاش از خرمالوی خیلی شیرین استفاده کنین تا طبیعی تر و سبک تر باشه.

چه تفاوتی داره اگه به جای آرد برنج از نشاسته برای تهیه فرنی خرمالو استفاده بشه؟

نشاسته فرنی رو براق تر و کشدارتر می کنه، در حالی که آرد برنج بافت لطیف و سبک تری می ده. برای بافت کلاسیک تر و سبک تر، همون آرد برنج انتخاب بهتریه.

اگه فرنی موقع پخت ته گرفت، چطور می شه درستش کرد؟

فوراً اون رو به قابلمه دیگه منتقل کنین و قسمت سوخته رو جدا کنین. بعد چند قاشق شیر گرم اضافه کنین و هم بزنین تا بوی سوختگی کمتر بشه. در نهایت می تونین کمی گلاب یا دارچین برای پوشوندن بو اضافه کنین.

می شه این دسر با خرمالو رو بدون لبنیات درست کرد؟

بله، با شیر سویا، بادام یا جو می تونین فرنی غیرلبنی و سالم تری درست کنین. فقط باید زمان پخت رو کمی کمتر کنین چون این شیرها نسبت به شیر گاو زودتر غلیظ می شن.

چطور می شه از خرمالوی یخ زده برای این فرنی استفاده کرد؟

اول بذارین کاملاً یخش باز بشه و آب اضافیش رو بگیرین. بعد مثل خرمالوی تازه پوره کنین. خرمالوی یخ زده معمولاً شیرین تره و ممکنه احتیاج به شکر زیادی نداشته باشه.

منبع: افق کوروش
انتشار: 18 آبان 1404 بروزرسانی: 18 آبان 1404 گردآورنده: ofoghebastam.ir شناسه مطلب: 2269

به "طرز تهیه فرنی خرمالو" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه فرنی خرمالو"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید